A-synchroon werken tips
Soms heb je van die termen die nieuw lijken, maar na wat onderzoek blijkt dat je die omschrijving al doet of kent. Dat had ik met a-synchroon werken. Het klinkt heel hip en nieuw. Maar tijdens mijn schooltijd deed ik dat gewoon, samen met alle andere leerlingen en studenten. Ik vertel je graag meer.
- A-synchroon werken door niet op dezelfde plek te werken, heet ook wel re-mote werken of virtueel werken.
- A-synchroon werken door te werken in verschillende tijdzones, is een natuurlijke vorm van a-synchroon werken.
- A-synchroon werken zodat je je eigen tijd kan indelen, is werken aan je work-life balans.
Toen de basisscholen dicht waren tijdens de covid-19 lockdown, werkte onze zoon a-synchroon.
Er was geen online les, maar hij kon instructiefilmpjes kijken wanneer hij wilde en kon zijn schoolwerk maken waar en wanneer hij wilde. Ik ben zo trots op hem dat hem dat ook lukte, of hij nu een dagje bij zijn tante, zijn oma of thuis was. Het voordeel voor hem was dat hij zelf kon kiezen of hij de uitlegfilmpjes wilde kijken. Hij kon kiezen of hij eerst ging rekenen of letters oefenen.
Toen ik bij Philips werkte, werkte ik in een internationaal team met collega’s in Frankrijk, door heel Amerika en Nederland. De collega met wie ik het meeste werkte, woonde in Amerika. Vaak verdeelden we onze taken zo dat we ons voordeel haalde uit onze tijdzones. Ik werkte tijdens zijn slaaptijd, zodat hij bij het wakker worden, meteen verder kon. Het was makkelijk zo a-synchroon werken, want we zagen meteen het voordeel.
Nu ik ondernemer ben, ben ik een virtueel professional. Virtueel, omdat dat de manier is HOE ik werk. Mijn klanten werken vanuit hun eigen huis of kantoor. Ik bepaal mijn eigen werkuren en ik kan zelf kiezen wanneer ik voor welke klant werk. Een mooie a-synchrone werkrelatie dus.
En door op deze manier van werken, zou ik het heel makkelijk ook vanuit een ander plek of zelfs vanuit een andere tijdzone kunnen werken.
Ben je gewend om te werken vanuit een kantoor, met collega’s die op hetzelfde kantoor werken, dan is a-synchroon werken een stuk lastiger. Want je werkt vaak nog steeds dezelfde werktijden, een meeting is nu online in plaats van in een vergaderruimte. En in plaats van langslopen, stuur je snel een chat, WhatsApp of bel je.
Erg vermoeiend. Bijna de hele dag een headset op. Tussendoor en ’s avonds je mail doen. Overal communicatielijnen. Je kijkt weer uit naar terug naar kantoor.
Wat zou jou helpen om een leuke(re) werkdag te hebben? Ik geef je 10 ideeën voor a-synchroon werken.
- Ben je een ochtendmens of avondmens? Als je jezelf de flexibiliteit gunt, dan is de huidige we-werken-nog-bijna-allemaal-samen-thuis-situatie het moment om te gaan testen wat voor jou werkt. Zo kan je een 8-urige werkdag ook maken tussen 10-18.30 uur of zelfs verdeeld in twee of meerdere blokken door de dag heen.
- Wandel of sport je graag? Kijk eens of je werk er beter (en leuker) van wordt als je dat een keer tussendoor of vooraf aan je werk doet.
- Bewaar je mails eens een hele dag als concept. Welke mails moet je nog steeds sturen? Welke mails kan je combineren? Welke mails kan je op een andere manier sturen? Want als jij minder mail gaat sturen, kan je ook minder mails verwachten.
- Vermeld in elke mail die je stuurt duidelijk wat je van de ontvanger verwacht en wanneer je dat verwacht. Oja, verwacht niet een reactie binnen een paar uur. Dat is niet a-synchroon 😊 Want jij wil een fijne werkdag, gun het een ander dan ook 😊
- Bereid je overleg voor en vraag je collega’s om hetzelfde te doen. Dit verkort vaak de vergadertijd of geeft ruimte voor wat koffiepraat.
- Kijk kritisch naar je agenda, is jouw aanwezigheid echt elke week nodig bij dat ene wekelijks overleg?
- Durf ‘nee’ te zeggen, durf keuzes te maken. En natuurlijk niet omdat alleen jij er blijer van wordt. Maar verzamel goede redenen, of zelfs bewijsmateriaal waarom je graag iets liever niet meer gaat doen.
- Gebruik één document voor agenda- en actiepunten dat hoort bij een terugkerend overleg. Makkelijk terugvinden en maar één linkje delen in plaats van elke week een nieuwe link.
- Maak een video van bijvoorbeeld een uitleg of toelichting en deel die in plaats van een overleg beleggen. Zo kunnen anderen die bekijken op het a-synchrone moment dat hen het beste past.
- Bedenk hoe jij het fijnst communiceert. Hoe hou je overzicht als je berichten via WhatsApp, Teams, mail, etc krijgt? Bespreek met je team wat het fijnst is om te gebruiken voor welke communicatie.
Bekijk zelf hoe a-synchroon werken jou blij maakt en overleg met je collega’s hoe je dit zou kunnen realiseren.