fbpx

Help! Wat, wanneer en hoe?

Momenteel volg ik de online module planning van de training die ik volg. En ik besef me weer hoe te makkelijk we denken over planning. Natuurlijk, wanneer alles goed gaat, is planning een makkie. Maar hoe vaak ben je niet afhankelijk van anderen voor input, hoe vaak heb je al niet gesproken over uitstellen en hoe vaak ben je het overzicht toch stiekem een beetje kwijt. Dus, planning blijkt toch wel belangrijk ? Deze keer duik ik even in WAT er op de planning komt.

Snij de taart in stukjes
Je hebt een doel, een evenement of een lancering. Maar pff, waar te beginnen? Deel het project op in stukjes:
– deelproject promotie
– deelproject uitvoering
– deelproject uitnodigingen
– deelproject financiering
En zo maak je het grote geheel steeds wat overzichtelijker in kaart.

Van achteren naar voren
Schrijf op wat het resultaat moet zijn van je deelproject. En bedenk dan wat je moet precies daarvoor doen. En welke taak moet je doen of dat stapje weer te realiseren. En zo werk je terug. Dat werkt soms beter dan dat je begint bij de eerste taak.
Bijvoorbeeld: ik wil de website live hebben, dat betekent dat alle linkjes gecheckt moeten worden, dat betekent dat teksten gecorrigeerd moeten worden, dus teksten moeten geschreven worden en dus moet je weten waarover je wilt schrijven.

Elke activiteit
Een globale planning is makkelijker dan een gedetailleerde planning. Soms is een globale planning prima, maar wil je zeker weten dat je niks vergeet of werk je met meerdere mensen dan is elke actie die gedaan moet worden goed voor op de planning. Zo kan je makkelijk afvinken. En doordat je de planning bij de hand houdt om te weten wat je moet doen, komt de planning ook beter in je hoofd.

Must versus nice to have
Een project kan fantastisch zijn of gewoon goed. Graag gaan we voor het fantastische, supersonische, ontzettend gave resultaat. Maar als je budget klein is of je tijd beperkt, dan is het belangrijk om keuzes te maken. Ik maak dan een overzicht van wat echt moet om het project te realiseren en wat leuk is om erbij te hebben. En doordat ik dat overzicht heb, merk ik toch dat ik wel een manier probeer te vinden om wat van die leuke lijst te kunnen afvinken 😉

Of je er nu tegenop kijkt of er makkelijk over denkt, altijd goed om even stil te staan wat je momenteel op je planning zet. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Secured By miniOrange