Hoe komt informatie het beste aan?

Voor mij geen podcasts, mijn gedachten dwalen af. Ik heb het vorige week wéér geprobeerd, zonder succes. Ik heb het geschreven woord nodig. Logisch, want ik herken dit patroon bij het leren van een taal. Hoe vaak ik de taal Frans ook probeer op te pakken. Het blijft niet in mijn hoofd. Terwijl ik na een paar maanden Spaans het nieuwsbericht al kon begrijpen! Hoe dat komt? Spaans is veel meer zeggen wat je schrijft, terwijl het voor Frans vaak totaal niet op elkaar lijkt. Mijn hoofd heeft daar dus meer moeite mee 😊

Vorig jaar veranderde ik van kerk. En in het begin had ik wel moeite met de PowerPoint die de dominee gebruikte. Want waarom? Dat leidt toch maar af?

Maar na bijna een jaar vooral online kerkdiensten bijwonen, merk ik dat ik het fijn vind om te kunnen lezen wat er gezegd wordt.

Zo blijft de inhoud beter en langer hangen.

Een dominee gebruikt woorden en gebaren samen met een presentatie.

Wat is jouw favoriete vorm van kennis opdoen?

Nog geen flauw benul wat voor jou het beste werkt? Hierbij wat tips om snel inzicht te krijgen wat voor jou fijn werkt.

  • Bedenk de volgende keer bewust waarom je de video kijkt in plaats van de tekst leest of juist andersom.
  • Realiseer je waarom je wel of niet mee doet aan een nieuwe trend zoals Clubhouse?
  • Merk je dat er een gemene deler is in de nieuwsbrieven die je graag leest? Bijvoorbeeld kort en krachtig of lang met veel informatie? Of vind je een combinatie met foto’s juist prettig ‘lezen’?

En als je weet wat voor jou fijn werkt, dan kan je gerichter kijken of een bepaalde training bij jou past. Dan heb je er ook sneller vrede mee dat bepaalde content niet bij jou past.

Steeds meer trainers nemen alle vormen van leren mee in hun trainingen.

Dat betekent een video waarin de stof uitgelegd wordt, de tekst bij de video beschrijft dezelfde inhoud. En een of meerdere opdrachten die je helpt de leerstof in de praktijk te brengen.

De opdrachten laten uitschrijven, lekker ouderwets op papier versus een vraag in je hoofd beantwoorden. Beide opties werken anders in je hoofd. En daarom is het goed om verschillend om te gaan met voorbeelden en opdrachten.

Ook het combineren van online les met fysieke lessen wordt vaker gedaan. Een hybride manier om alle facetten van kennis opdoen te gebruiken. Samen leren versus individueel leren.

En dat is fijn. Zo wordt de training niet beperkt tot mensen die bij een bepaalde vorm goed gedijen. En afwisseling helpt. Alleen maar video kijken is zelfs voor onze jonge Youtubers thuis saai 🙂

Ook je vergaderingen kunnen wel variatie gebruiken.

En dit werkt niet alleen voor trainingen, maar ook voor vergaderingen. Zelfs voor je wekelijkse update meeting. Want hoe effectiever zou die kunnen zijn? Hoeveel leuker voor het hele team?

Brainstorm eens met collega’s of met andere ondernemers hoe je jouw informatie kan delen. Zodat de boodschap overkomt op een leuke en bruikbare manier.

Aan deze vormen van informatie delen kan je denken

  • Individueel – samen – in groepjes
  • Fysiek – op afstand live – per video
  • A-synchroon – tegelijkertijd – beide op hetzelfde moment (hybride)
  • Vertellen – lezen – kijken – luisteren – gebaren – (laten) schrijven
  • Anekdotes gebruiken – feitelijk – beeldend – letterlijk
  • Zakelijk – fun – combinatie

Bedenk eens hoe creatief sommige online meetings waren. Ook dat kan je herhalen in een overleg waarin iedereen weer fysiek bij elkaar is. Of bedenk wat je gemist hebt tijdens het online vergaderen, wie weet is er wel een online mogelijkheid van de fysieke activiteit.

Veel succes en plezier!