Mijn vrijheid als VA

De term ‘virtual assistant / virtueel assistent’ dekt inmiddels niet de lading van de beroepen die uitgeoefend worden. Maar omdat de term VA zo bekend is, wordt deze nog vaak gebruikt. Zelf spreek ik liever van Virtual Professional. Dat ook beter past bij de expertise die de meeste VA’s hebben: websites bouwen, online marketing plannen maken en uitvoeren, financiële administratie overnemen, copywriting, etc.

Door het ‘virtuele’ merk je al dat er een soort van vrijheid aan dit beroep hangt. Ondanks dat veel meer mensen nu virtueel werken gewend zijn sinds de uitbraak van Covid-19, zijn VA’s eigenlijk de voorloper van het werken op afstand.

Laat ik maar eerlijk zijn, ik ben VA geworden vanuit praktisch oogpunt. Ik zegde mijn loondienstbaan in Amsterdam op (daar werkte ik trouwens al 3 van de 4 dagen vanuit huis) en begon met de opleiding ‘In 10 weken een lopend VP bedrijf’. Niet met de intentie om meteen voor mijzelf te beginnen. Maar in 10 weken had ik toch mijn bedrijf eigenlijk klaar, dus de stap naar de KvK was maar een kleintje :).

In eerste instantie nog half in loondienst (dichter bij huis) en half VA voor klanten.

Ik leg in dit blog graag uit wat mijn vrijheden als VA zijn.

Vrijheid van waar en wanneer

Ik werk vanuit huis, maar zou ook prima vanuit het leuke cafeetje om de hoek kunnen werken, vanaf de camping of vanuit Spanje. All I need is mijn laptop en een goede internetverbinding.

Ook bepaal ik zelf wanneer ik werk en voor wie. Oké, mijn werktijden worden wel veel bepaald door de schooltijden. Gelukkig zijn dat ook wel mijn meest efficiënte uren. Ik heb momenteel 3 vaste afspraken met klanten en die staan op dezelfde dag om de 2 weken. Verder plan ik het in zoals ik denk dat handig is qua workload.

Soms werk ik op een woensdag- of vrijdagmorgen, en dan neem ik een middag ‘vrij’ op één van mijn vaste werkdagen. Het voelt heerlijk!

En afgelopen weekend bedacht ik mij zelfs hoe fijn dat ook is voor mijn klanten. Doordat ik niet op vaste momenten in de week werk voor elke klant, kan de klant het gevoel hebben dat ik veel meer uren werk dan de 3 of 5 uur per week die ik daadwerkelijk voor ze werk.

Financiële vrijheid

Ook ik heb natuurlijk inkomsten nodig en die liggen echt niet hoog. Maar ik bepaal veel meer zelf of ik een training wel of niet ga doen en welke investering ik denk dat goed is voor mijn bedrijf. Ik ben een eigen ondernemer en gedraag me daar ook steeds meer naar.

Natuurlijk heb ik ook tegenvallers, zoals dat mijn grootste klant opzei bij het begin van Covid-19 en mijn andere klant ineens veel minder uren wilde afnemen omdat ook haar klanten het af lieten weten door alle onzekerheid.

Maar ik merk ook dat het eigenlijk waar is wat gezegd wordt: “Dat er een nieuwe deur opengaat als een andere sluit.”

Doen waar ik blij van word-vrijheid

Het gevoel om zelf te kunnen beslissen met wie ik werk, wat voor werk ik doe en hoe ik dat gaan doen is onbetaalbaar. Echte vrijheid.

Dat is niet op 1 dag geregeld. Maar zoals met alles, door ervaring wordt je wijzer. Zo heb ik ook een klant gehad waar echt de meest onbenullige dingen fout gingen. Fouten die ik anders nooit maak. Dat maakte mij onzeker. En het was verwarrend. Maar we waren geen match. En daarna heb ik die fouten ook niet meer gemaakt.

Ik merk in het ondernemen dat je buikgevoel echt heel belangrijk is. Omdat je geen vangnet hebt met oplettende collega’s en managers die op het goede moment voor of achter je staan.

En nog steeds doe ik niet elke minuut van de dag wat ik superleuk vind of heel graag wil. En dat hoeft ook niet. Zo gepassioneerd over 1 ding ben ik trouwens niet. Want ik ben wat ze noemen een generalist, een multipotential. Ik ben goed in de breedte, ik hou van de helicopterview die ik kan hebben op de bedrijven die ik ondersteun met mijn talenten.

Ik ben een generalist a.k.a. multipotential

En doordat ik het leuk vind wat ik doe, voel ik mijzelf ook een aanwinst voor mijn klant.

Wennen aan al die vrijheid

Want zolang in loondienst geweest!

Vrijheid zoals ik die nu heb, is wennen. Ik moest eerst ontwennen om niet na een halfuur lunchpauze terug naar mijn bureau te rennen. Al die loondienst regels (die er trouwens niet voor niets zijn) kon ik opnieuw invullen. Wat waren mijn regels en hoe ik kon ik de regels invullen zodat ik er blij van werd zonder dat mijn klanten daar een nadeel van ondervonden?

Als de buurman nu vraagt of ik niet terug naar mijn werk moet, geniet ik extra van mijn lunchwandeling. Als ik zie dat de zon schijnt, besluit ik steeds vaker om mijn week anders in te delen.

Want wat doe je met al die afleiding?

En dan is er ook nog het feit dat je het als zelfstandige alleen moet gaan doen. Geen teammeetings meer die als een deadline werken om je werk gedaan te krijgen.

Ik ken genoeg verhalen van mensen die een kantoor, een team of een leidinggevende nodig hebben om niet afgeleid te worden. Want op een andere ‘werk’plek zijn er genoeg afleidingen te vinden…

De was thuis, de pakketbezorger of je ouders die graag een kop koffie komen drinken. Andere gasten in het café waar je werkt, de zon die je beeldscherm onduidelijk maakt.

Herken je dit? Dan is het misschien leuk om dit e-book te downloaden. Het geeft 10 manieren aan HOE je als VA kan werken (ook in loondienst!). Het e-book is gemaakt door de Academie voor Virtuele Professionals.

Voor mij zijn de kinderen vooral mijn deadline. En het helpt dat ik ook efficiënt kan werken tijdens schooltijden. Dus dat bepaalt mijn werkuren en die deel ik dan in zodat ik al mijn beloftes kan voldoen aan mijn klanten. Ik deel mijn agenda een maand, soms 2, van te voren in. En ik hou rekening met de eventuele afwijkende plannen van mijn klanten (lancering, salesweekend), en mijn privé agenda (zwemles kids, studiedagen, eigen afspraken).

En nu, naar 2 jaar fulltime ondernemen, kan ik met recht zeggen dat ik geniet van mijn vrijheid (als VA)!