Persoonlijkheidstesten, weet jij al met wie je samenwerkt?

Je hebt er vast zelf al wel één ingevuld of meerderen. En anders heb je er wel van gehoord: persoonlijkheidstesten. Leuk om te weten waarom je reageert zoals je reageert of anders bent dan je collega of zakenrelatie. Want weet jij al hoe en met wie je samenwerkt?

Zelf heb ik ook al meerdere testen ingevuld en eigenlijk vind ik mijzelf wel een beetje saai. Dat komt doordat ik al jaren (want die uitslag wijzigt eigenlijk nauwelijks door je leven heen) dezelfde uitslag krijg. En die uitslag is niet altijd wat ik graag zou willen 🙂 Want graag zou ik eens creatief benoemd worden, impulsief zonder plan, een dromer.

Je raadt het al, ik ben een blauw type.

 • Kolbe A test: Ik scoorde een 7 op Fact Finder en Follow Thru.
 • Insight Discovery: ik ben een (blauwe) Observer
 • Myers-Briggs type: ISTJ (Introversion, Sensing, Thinking, Judging)
 • DISC-score: de Creator (al ben ik het hier nog niet helemaal mee eens 😊)
 • Teamrollen test: Bedrijfsman gevolgd door Monitor

Al zie ik wel een kleine verschuiving die te maken kan hebben met ervaring en ambities. Ik ben nu minder perfectionistisch. Dat zie ik terug in de verhouding tijd versus opbrengst bij het uitvoeren van een taak, project of budget. Ik heb niet alle data meer nodig, want als een klant mij dat niet geeft/kan geven, dan werk ik met wat ik heb.

Inzicht over de verschillen geeft duidelijkheid

Doordat ik steeds langer weet wie ik zelf ben en hoe anderen dus anders zijn, kan ik steeds beter de ander begrijpen. Waarom zij doen (of niet doen) en hoe zij kunnen reageren. Dus gelukkig kan ik niet alleen maar goed door de bocht met andere blauwe mensen, maar juist goed met rode en gele persoonlijkheden. Want wij vullen elkaar aan.

Een team bouwen op basis van persoonlijkheidstesten

Steeds meer klanten beginnen een team om zich heen te bouwen gebaseerd op persoonlijkheidstesten. Goed nieuws! Zo laat je teamleden elkaar aanvullen in plaats van tegen elkaar vechten. Een paar voorbeelden waarom een persoonlijkheidstest helpt bij betere resultaten.

 • Communicatie: wanneer teamleden weten hoe zijzelf en de ander motiveert, hoe zij informatie graag ontvangen en aan de slag gaan, dan helpt dat met wat je op welke manier overbrengt. Tenslotte heeft een team een gezamenlijk doel, waarom het dan niet op de meest prettige manier bereiken?
 • Samenwerken: hetzelfde geldt dus voor samenwerken. Als je weet wat de ander prettig vind, dan krijg je ook sneller gedaan als je je daaraan aanpast. Zonder dat je jezelf helemaal wegcijfert.  
 • Samenwerken in een project: Je hebt teamleden om je project te starten, te coördineren, te overzien, andere teamleden te motiveren, resultaten analyseren, het project verkopen of lobbyen. Dat kan vaak niet één en dezelfde persoon, dus als je van elkaar weet wat je sterkte is, dan werk je samen aan een superproject.   
 • Je plek weten: Bij problemen of tijdsdruk is het fijn om te weten hoe teamleden omgaan met de situatie. Je kan elkaar daardoor helpen. Je begrijpt waarom de één al aan de slag gaat met nauwelijks details en de ander afwacht totdat er daadwerkelijk iets is om mee te werken.
 • Motivatie: zoals ondernemer Taco Oosterkamp aangaf, is je team motiveren een stuk makkelijker als je op basis van wie iemand is en wat iemand blij maakt, je team bouwt. Want dan doet iedereen graag wat ze het leukste vinden.

Werk je in een groter bedrijf, dan zie je dat verschillende afdelingen tegenstrijdig kunnen zijn.

Om deze afdelingen goed met elkaar te laten functioneren, is het goed om bewust te zijn hoe anders je van elkaar bent. Denk aan een afdeling inkoop versus verkoop. Aan productmanagement versus marktonderzoek. De afdeling financiën versus verkoop. Je hebt verschillende doelen, belangen en andere doelgroepen. Als je bewust bent van deze verschillen en je er open voor bent om dichter bij elkaar te komen, dan is communiceren en samenwerken al een stuk prettiger.

Herinner je aan je sterke punten

En nu ik zo weer duik ik mijn resultaten, lees ik ook weer waar ik wel sterk in ben. Deze oppepper is altijd fijn. Dus, aan de slag, doe één van de testen of lees je resultaten weer eens terug. Naast een glimlach levert je ook veel oja’s en schouderklopjes op. Hier een korte samenvatting van mijn sterke punten 😊

 • Goede probleemoplosser, blijft kalm onder druk
 • Diplomatiek als het nodig is
 • Zorgt voor een realistische focus en objectieve besluitvorming
 • Past rol aan als nodig is in andere omgeving/teamverband

Betrouwbaar, Feitelijk, Geloofwaardig, Georganiseerd, Gereserveerd, Grondig, Logisch, Nauwgezet, Praktisch, Realistisch, Vastberaden, Verstandig

 • Goed in herkennen van de relevante feiten
 • Past ervaring toe op problemen
 • Merkt op wat aandacht nodig heeft
 • Houdt de essentiële zaken in de gaten
 • Pakt problemen realistisch aan