Procesoptimalisatie voor digital nomads

Je bent ondernemer.
Een leven als (part-time) digital nomad zie je wel zitten.

Maar de vraag hoe zorg je nu dat je al snel ook kan genieten in plaats van alleen maar te werken op een plek onder de zon. (Op een strand of juist in een skihut als je dat liever hebt 😊)

Met het optimaliseren van je werk ga je veel tijd besparen.
En tijd staat binnenkort voor nog meer genieten.

Waardevol dus om te kijken naar het werk dat je doet en naar het werk dat je moet doen om je bedrijf te runnen.

Als zelfstandig ondernemer heb je minstens 7 afdelingen waar je directeur van bent. Misschien zijn de afdelingen niet zo groot, maar ze zijn er wel. Denk aan chef Dagelijks Management, hoofd Financiën, chief Marketing, manager Statistieken, Verkoopdirecteur en manager Uitvoer.

Er zijn vast werkzaamheden van deze afdelingen die je sneller kan doen of geautomatiseerd kunnen worden. Tijd voor actie!

Volg deze vijf stappen om te kijken hoe snel je je koffers kan pakken!

  1. Welke processen heb je? Schrijf ze eerst allemaal maar op. Wellicht kom je daar niet binnen een halfuurtje op. Laat de lijst liggen en vul het morgen weer verder aan. Misschien handig om het per afdeling op te pakken.
  2. Maak onderscheid in welke processen het vaakst voor komen en/of het meest urgent zijn om te optimaliseren. Denk ook aan hoe leuk/prima je dat proces vindt of hoe fijn je het vindt om dat zelf te doen versus uitbesteden.
  3. Begin met 1 proces en schrijf het helemaal uit: welke stappen doe je allemaal? In welk programma? Welke vinkjes moet je wel of niet zetten.
  4. Kijk welke stappen je kan verbeteren door te automatiseren. Afspraken laten maken in je agenda kan eenvoudig geautomatiseerd worden. Zodat het enige dat jij hoeft te doen is aanwezig zijn op het afgesproken tijdstip.
  5. Misschien zie je wel overbodige stappen of stappen die gemakkelijk samengevoegd kunnen worden. Je kan dus in deze fase je proces verder optimaliseren.

Als digital nomad wil je graag licht gepakt op reis. Optimaliseren zal dan vooral automatiseren betekenen. Zorgen dat online tools delen van je proces overnemen. Bijvoorbeeld:

  • E-mails voor je online workshop eenmalig inplannen en je hoeft er niet meer naar te kijken
  • Werkzaamheden die makkelijk op te pakken zijn voor een thuisblijver of teamlid
  • Dashboard activeren om je verkoop en je resultaten bij te houden
  • Microsoft Teams actiever gebruiken om vanuit één digitale plek te werken in plaats van op kantoor

Door inzicht in je processen help je jezelf al met betere processen. Dus voor nu even wat extra werk om straks tijd te winnen! Wil je stap voor stap begeleiding om je werkproces te verbeteren? Check dan of de DIY training van 3 weken iets voor je is. En binnenkort komt er ook een e-book versie van de training.

P.S. Ideaal om te doen tijdens een workation. Even uit de dagelijkse bezigheden van je bedrijf werken aan efficiënter werken in minder tijd.