Zeg nu eerlijk, wat vind je echt van thuiswerken?
Half maart stond de wereld even op zijn kop. Thuiswerken? Dat kon zomaar? Op zomaar een vrijdag de 13e of maandag de 16e was je niet eens welkom op kantoor. In tijden van crisis merken we weer hoeveel er wel mogelijk is. Voor de een is het thuiswerken een zegen (zeker nu de kinderen weer naar school zijn), voor de ander blijft het een opgave. Lees verder voor tips om thuiswerken makkelijker te maken. Én vergeet de gratis checklist niet in te vullen om te weten hoe jouw eigen thuiswerksituatie is.
Thuiswerken biedt zoveel voordelen
Ik ben vanaf 2015 steeds meer gaan thuiswerken. Eerst in loondienst en sinds twee jaar als ondernemer. De redenen herken je wellicht wel:
- Zo kon ik filetijd omzetten naar effectieve reistijd
- De planning om de baby naar en van de creche te halen, werd een makkie
- In plaats van in een telefoonhokje te Skypen en bellen op ons kantoor in Amsterdam, kon ik dat nu thuis doen met mijn Amerikaanse collega’s
- Mijn uren zijn zoveel efficiënter als je niet regelmatig een praatje maakt
- Ik kan om 12 uur beslissen wat ik als lunch wil nuttigen 😊
Maar ik kende het bedrijf en mijn collega’s op kantoor, waardoor het nog steeds relatief makkelijk was om één dag per week naar kantoor te komen. Zonder mij een vreemde te voelen. Ik kreeg nog steeds dingen voor elkaar, ondanks dat ik één van de weinigen was die op afstand werkte.
Thuiswerken kan ook zoveel nadelen opleveren
Want persoonlijk contact is toch anders als je daarvoor eerst de telefoon moet pakken. De chat moet openen. Je ziet geen expressies op het gezicht van de ander. En dat grapje dat spontaan bij je opkwam, is al niet meer grappig als je collega er niet bij was.
Zelf werk ik nu als zelfstandig ondernemer thuis en verrassend genoeg mis ik nog geen mensen om mij heen. De drukte van de kinderen voor en na werktijd maken een hoop goed 😉 Maar mijn man, die sinds Covid-19 opeens alle dagen thuiswerkt, mist de gezelligheid van op kantoor.
Andere nadelen van thuiswerken:
- Er is geen of nauwelijks duidelijkheid hoe bestanden opgeslagen of gedeeld worden (bijv. je PowerPoint ziet er elke keer weer anders uit)
- Je internetverbinding is niet zo snel als op kantoor (bijv. problemen met uploaden en downloaden)
- Programma’s zijn niet allemaal online toegankelijk
- Het is moeilijker na te gaan wanneer je collega klaar is, zodat jij verder kan
- Geen tweede beeldscherm thuis om net zo snel te kunnen werken
- Een goede en rustige werkplek mist
- Collega’s lijken zich er makkelijker vanaf te maken nu de sociale kantoorcontrole ontbreekt
Mijn 5 tips voor jou om thuiswerken blijvend plezierig te maken, zijn simpel.
Maar helaas niet altijd makkelijk door te voeren. Vul de checklist ‘Thuiswerken’ in om te kijken waar bij jou de schoen wringt in jouw thuiswerksituatie.
- Bespreek in een teamoverleg wat anderen vinden van het thuiswerken. Laat iedereen uitpraten en luister vooral. Is dit een taak vooral voor je manager? Vraag haar of hem of je hierbij kan ondersteunen. Samen kan je meer dan alleen.
- Maak duidelijk waarom het thuiswerken minder goed lukt dan op kantoor. Deze is belangrijk als je voorlopig nog regelmatig of volledig thuiswerkt. Met concrete punten kan je concrete oplossingen bedenken.
- Hou je tijd bij. Gebruik bijvoorbeeld Toggl om bij te houden hoeveel tijd je gewerkt hebt aan projecten en taken. Het geeft je zelf een goed gevoel en mocht je werkgever vragen hebben, dan heb je het ook snel paraat.
- Hou privé en werk gescheiden als dat je meer rust geeft.
- Neem zelf het voortouw: communiceer op een overzichtelijke manier.
En 5 tips om overzichtelijk te communiceren met collega’s
Het lijkt misschien dat je meer gaat communiceren, maar uiteindelijk communiceer je sneller en daardoor voorkom je miscommunicatie. Dat weer tot ergernissen leidt.
- Gebruik tussenkopjes in je e-mail.
- Wil je alleen een korte update geven? Zet die dan in de onderwerpregel met bijvoorbeeld een *. Spreek met collega’s af dat jullie op deze manier geen onnodige e-mailtekst nodig hebben.
- Maak een WhatsApp groep aan dat alleen voor zakelijke onderwerpen gebruikt wordt. Zo kan je nog steeds snel antwoorden of antwoorden verwachten zonder dat mailboxen overstromen.
- Categoriseer je inbox per collega of project. Zo zie je snel welke taken en vragen er op je te liggen wachten. Je kan zo je werk bijvoorbeeld per project groeperen.
- Hou je collega’s op de hoogte wanneer je er niet bent en wat je werktijden zijn.
>> Klik hier om de gratis checklist te downloaden (geen e-mailadres nodig)