Timemanagement voor papa’s en mama’s

Weer zag ik een advertentie met ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’. Eigenlijk betekent het dat je dus ook ‘s avonds of in het weekend aan de slag moet voor een urgente klus. Begrijpelijk, dat kan gebeuren. Lang heb ik die mentaliteit ook gehad. Mijn agenda kon ik flexibel inrichten. Easy. Maar nu als ouder heb ik en wil ik rekening houden met de agenda’s van onze kinderen.

Rekening houden met onze gezinsagenda betekent dat mijn werkdag meestal niet voor 9:00 uur kan beginnen. Daarvoor breng ik de kinderen naar de opvang of school. En rond 17:00 uur sluit ik (of mijn man) weer af om ze op te halen. Zodat we de tijd kunnen nemen om samen te eten, nog even een wandeling te maken, Mario Karts kunnen spelen of gewoon schommelen :).

Doordat wij voor onszelf duidelijke kaders hebben gesteld aan onze werkdagen, voelen wij ons beter en kunnen wij ook betere ouders zijn. Natuurlijk kruipen we ‘s avonds soms ook achter onze laptop. Maar liever niet elke avond, want tijd voor onszelf is ook belangrijk.

Was het makkelijk om deze kaders te bepalen en ons er aan te houden? Nee, ik heb daarvoor een goed verdienende baan opgezegd. En dat betekende dat we minder ver op vakantie kunnen of andere dingen niet meer kunnen kopen. Maar ik heb er wel tijd mee gekocht, tijd om samen te zijn én tijd om alleen te kunnen zijn.

Graag deel ik 10 tips aan andere ouders!

Time management voor ouders in 10 stappen

 1. Balans tussen werk, ouder-zijn en jezelf zijn
  Bepaal wat voor jou de balans is. Wat wil je eigenlijk niet opgeven om jezelf te blijven? En wat vind je belangrijk om je relatie in leven te houden? En waarom ben je ouder geworden? Welke momenten van en met de kinderen wil je niet missen? Schrijf het op en ga na waarom je nu bepaalde dingen nog niet kan.
 2. Choose your battles
  Ga niet elk gevecht aan met je kinderen. Maar selecteer wat jij belangrijke gezinswaarden vindt.
 3. Tel je zegeningen/happy moments
  Het klinkt zo makkelijk. Maar hoe vaak sta je stil bij wat er wel goed gaat? Hoe fijn het is? Eens hebben we een jaarlang een wekfles gevuld met een briefje per week. Hoe bijzonder was het om aan het einde van het jaar terug te kunnen lezen wat onze zegeningen waren. Dit jaar heb ik een boekje en daar schrijf ik elke week drie dingen per week op.
 4. Plannen en vooruitkijken
  Een agenda van jezelf bijhouden is minder werk dan opeens meerdere agenda’s bij te houden. Hou als ouders samen een digitale agenda bij, zodat je weet wanneer oppas nodig is. Soms is het nodig om een avondje samen te plannen. Yes, met kinderen kan niet alles meer spontaan.
 5. Take ownership
  Zelfs als je niet veel veranderd, doet het wel veel in je hoofd als je zelf achter de beslissing staat. Het geeft je zelfvertrouwen. Heel vaak heb ik ‘de schuld’ aan onze kinderen gegeven. Maar is dat echt hun schuld? Nee, het was onze eigen keuze, onze wens om ouders te worden. En dat betekent dat ik nu even niet meer kan zijn wie ik 10 jaar geleden was.
 6. Be bold
  Niet voor iedereen weggelegd, maar ik heb mijn baan opgezegd. Was natuurlijk niet zo makkelijk als ik het nu zeg. Want ik vond mijn baan leuk, erg leuk. Maar ik vond het niet leuk dat ik steeds moest kiezen tussen werk en privé. Maar ook ouderschapsverlof opnemen of werken aan je 5-jaren doel kan als ‘bold’ aanvullen.
 7. Investeer in jezelf
  Ga een studie volgen die je wel kan combineren met het ouderschap. Zo heb je niet het gevoel dat je niks doet, maar je bent bezig voor later. Ik heb de opleiding ‘Binnen 10 weken een VP bedrijf’ gevolgd en dat was het begin van mijn huidige carrière. Want ondernemen op jouw manier lukt echt.
 8. Bekijk je financiële plaatje
  Zet je kosten en je inkomens in 1 overzicht. Vergeet niet de kleine dingen, zoals een schoonmaakster, een glazenwasser of de jaarlijkse restafvalrekening. Zo weet je hoe bold je kan zijn.
 9. Accepteer de situatie
  In mijn laatste jaar voordat ik mijn baan opzei was ik vaak negatief over het werk. Alsof mijn werkgever of mijn baan de schuldige was dat ik geen goede balans kon vinden. Totdat een collega mij zei dat ik momenteel geen match was met mijn baan. Ik was het wel, misschien wordt het dat weer, maar nu even niet. En dat was voor mij het moment dat ik de situatie accepteerde en een volgende stap kon nemen: daarop acteren.
 10. Vermijd het woord ‘gewoon’
  Als iemand je iets uitlegt, hoor je vaak het woord ‘dat doe je gewoon zo’. Terwijl het voor jou helemaal niet zomaar gewoon is. Tenslotte moet je het nog leren. Wat voor jou of mij heel makkelijk is, is voor de ander megamoeilijk. En of dat nu gaat over ouderschap, werk of een sport. We zijn gelukkig niet allemaal hetzelfde.

Bonustip: vraag hulp. Maar ik durfde deze tip niet toe te voegen aan bovenstaand rijtje. Want als er één ding is waar ik niet goed in ben, is hulp vragen. Betaalde hulp gaat me makkelijk af, maar hulp van familie of vrienden vind ik lastig. Maar als je de verhalen hoort van je ouders, dan werd het opvoeden vroeger samen gedaan. Kinderen die veel bij buren speelde, op logeervakantie bij opa en oma. Probeer het eens als je echt omhoog zit: bijvoorbeeld om samen een begrafenis of bruiloft bij te wonen. Juist met proberen in de meest logische situaties helpt je om de stap daarna te maken.

Succes!