11 tips voor thuiswerkers

Twee jaar heb ik tijdens mijn loondienst voornamelijk vanuit huis kunnen werken. Met een team overal ter wereld was dat wel het meest efficiënt. En de laatste twee jaar heb ik thuisgewerkt als ondernemer. Graag deel ik een aantal tips die je waarschijnlijk nog niet gelezen hebt.

Tip 1 – Effectieve tijd is anders dan van negen tot vijf werken.

Tijdens mijn laatste loondienstbetrekking ben ik ook uren gaan bijhouden. En wat bleek? Ook daar kwam ik gemiddeld op 6 uren dat ik echt aan het werk was. Een praatje hier, een praatje daar, van en naar overleg lopen, bij de printer wachten. Thuiswerken is voor de meeste mensen efficiënter werken, je hebt tenslotte minder afleiding.

Tip 2 – Werk op dezelfde plek in de cloud

Niet samen op kantoor betekent vaak minder snel even roepen ‘waar kan ik dit vinden?’ Nog steeds zijn veel mensen veel tijd kwijt met het zoeken naar een document of de laatste versie van een document. Werk samen vanuit dezelfde Dropbox, Onedrive of Sharepoint. En maak daarnaast afspraken hoe je bijvoorbeeld versies bijhoudt.

Tip 3 – Zorg voor een comfortabele werkplek

Zo nu en dan een paar uur aan de keukentafel werken is toch wat anders als je nu hele dagen thuiswerkt. Ook al heb je niet meer dan een keukentafel, probeer een werkplek te creëren. Neem je bureaustoel mee van kantoor (dat heeft mijn man vandaag gedaan 😊), zorg voor een toetsenbord als je dat ook op kantoor gewend bent. Behelpen kan prima voor een dagje, maar mocht je echt voor langere tijd of regelmatig vanuit huis werken, is het fijn om je eigen plek te kunnen maken.

Tip 4 – Maak een team whatsApp

Merk je dat er meer gemaild wordt nu bijna iedereen thuiswerkt? Maak een team WhatsApp of chat aan waar alleen de belangrijkste en urgente vragen gesteld worden. Zo zorg je er toch voor dat spoedjes niet verzanden in de lijst met e-mails of in privé WhatsAppjes. Dat maakt het wat lastig terugzoeken. En met de webversie van WhatsApp kan je ook makkelijker documenten en url’s delen met teamleden!

Tip 5 – Maak een schema

Deze tip krijg je van iedereen, en ik vond toch dat deze in deze lijst ook niet kan ontbreken. Zelfs als je vanaf nu altijd gaat thuiswerken is een schema of afspraken maken met jezelf belangrijk. Begin op tijd, zet een tijd dat je werkdag voorbij is en neem gewone pauzes. Eet je broodjes aan de keukentafel in plaats achter je bureau. Vind je het moeilijk om deze afspraken met jezelf te maken? Schrijf dan elke dag bij de start op je taken op die je die dag graag wilt doen. Dat geeft een houvast als je het even niet weet.

Tip 6 – Hou je tijd bij

De tijd vliegt voorbij. Ook werk je thuis (geïsoleerd van afleiding) vaak efficiënter. Het is daarom goed om je tijd bij te houden met bijvoorbeeld Toggl. Zo weet je wat je per klant en per project hebt gedaan. Zo hou je bijvoorbeeld ook in de gaten hoelang je op social media zit. En het geeft vaak een gerust gevoel dat je verantwoording aan jezelf (of aan je collega’s) kan afleggen over hoe je je tijd besteedt hebt.

Tip 7 – Wees consequent

Een ritme krijg je het snelst als je consequent bent. Elke werkdag op hetzelfde tijdstip starten. Op donderdag een lunchwandeling en op een andere dag de boodschappen om 15.00 uur halen. Het scheelt je (kostbare) tijd, het breekt je dag en houdt je gemotiveerd.

Tip 8 – Nee blijft ook een antwoord

Omdat je nu thuiswerkt of vanuit huis werkt, betekent het niet dat je een reden moet geven waarom je niet nu direct een ander kan helpen. Het is wel net zo netjes om een alternatief te geven. “Nee, nu kan ik niet. Vanmiddag om 15.00 uur heb ik wel tijd.” Het maakt niet uit of het je verlate lunchwandeling is of dat je aan een ander project werkt.

Tip 9 – Informeer je team

Werk je in een team? Dan is het wel prettig om van elkaar op de hoogte te zijn welke momenten je er standaard niet bent. Misschien zijn je kinderen ook thuis en lukt het niet om tussen negen en vijf altijd online te zijn. Maak het bespreekbaar dat je zorgt voor resultaat, maar niet altijd voor aanwezigheid.

Tip 10 – Overleg met video

Overleg met videobellen (Skype, Zoom, Microsoft Teams). Het helpt om elkaar te zien, een grapje te maken en een voorstelling te hebben hoe de werkplekken van je collega’s er uit zien. Maak het beste van de collectieve thuiswerken!

Tip 11 – voel je niet schuldig

Nu is het momenteel door het coronavirus sowieso een andere situatie, waarbij het thuiswerken voor velen een noodoplossing is. Maar waar ik zelf erg aan moest wennen, is het schuldgevoel. Werk ik wel voldoende uren? Wat moet ik doen als het even wat rustiger is? Wat als ik niet op mijn plek zit terwijl mijn collega (of manager) mij net nodig heeft?

Accepteer dat thuiswerken andere voordelen heeft. De wasmachine vullen in plaats van een praatje maken. Een broodje bij de supermarkt halen in plaats van meerdere keren naar de printer en terug lopen. En is het minder druk dan kan je thuis er nog het beste van maken in plaats van wachten totdat je werkdag er op zit.