Tools koppelen met Zapier of IFTTT

Zapier is een online tool die meerdere programma’s met elkaar laat praten, geautomatiseerd. Vaak wordt Zapier ingezet als de tools zelf geen integratie met elkaar aanbieden. ‘Laten’ is het toverwoord. Zapier neemt het werk van je over. Een mooie manier om een automatisering rond te krijgen.

Zapier vergelijk ik soms met kit. Een algemeen grapje uit de bouw dat als niks werkt, je altijd nog kit kan gebruiken. Privé gebruikte ik al jaren IFTTT (If This Then That) die we gebruikten in combinatie met onze Philips Hue lampen. Zo ging de lamp knipperen als we een e-mail hadden gekregen. Leuk om de visite even te verwarren 😊

Zapier heeft een enorme database aan programma’s die je kan selecteren. Dus Zapier helpt je ook om een mailtje te krijgen als je een nieuwe inschrijving hebt voor je nieuwsbrief. Maar meer ingewikkelde zaps maken (zo noemen de connecties die je maakt) lukt ook. Fijn dus als je eigen online tools geen standaard koppeling biedt.

IFTTT vs. Zapier

IFTTT is vooral gericht op consumenten, zo kan je Instagram foto’s automatisch laten opslaan in OneDrive en kan je je Philips Hue lampen laten starten wanneer de zon ondergaat. Ze hebben ook een business versie waar meteen een prijskaartje aanhangt. Met Zapier kan je al een zap maken met een gratis account.

Daarnaast zegt IFTTT het al: als dit dan dat. Meer acties zijn niet mogelijk met een applet (een actie van IFTTT). Met Zapier kan je voorwaarden en meerdere stappen in één zap verwerken.

Hoe weet je of Zapier jou kan helpen?

Wil je graag twee apps, programma’s of tools (of hoe jij ze graag noemt) met elkaar laat ‘praten’? Via deze link check je eenvoudig welke apps je kan selecteren voor een Zapier zap. Biedt Zapier het niet, dan kan je wellicht wel aan de slag met IFTTT. Daar check je hier hun database van services.

Ook lijkt Zapier minder mobiel te werken, terwijl IFTTT een mobiele telefoon app heeft. En voor sommige automatiseringen is dat wel fijn.

Het is goed om te weten dat des te minder verschillende programma’s je mogelijk hebt, des te beter het is. Waar meer mensen werken, is er meer kans op fouten. En dat geldt bij online tools toch ook wel. Dus:

  1. Check of de gewenste integraties vanuit het programma zelf mogelijk is.
  2. Check dan pas of een zap of applet of een plugin je kunnen helpen
  3. Beschrijf in je proces goed wat welke tool doet. Mocht er toch niet meer gecommuniceerd worden, dan weet je waar je moet kijken. Soms veranderen app’s hun voorwaarden (Twitter is een bekend voorbeeld) en dan moet je het weer even anders aanpakken en instellen.

Inspiratie over automatiseringsmogelijkheden

Heb je eigenlijk geen idee waar je aan moet denken? Dan zijn tips die ze zelf beschrijven of voorstellen leuk om eens doorheen te lezen (wel in het Engels):

  • Inspiratie van Zapier
  • Inspiratie van IFTTT en klik op 1 van de online tools die je daar ziet voor veel inspiratie

Ik ben benieuwd wat jouw favoriete zap of applet is, laat je het me weten als reactie?

Na deze inspiratie van Zapier en IFTTT wil je wellicht zelf aan de slag met verbeteringen. Check dan de do-it-yourself training Power Up waarin ik je met 15 concrete lessen begeleid om zelf een proces uit je eigen bedrijf te verbeteren.