Boekenlijst oktober 2021, dit zijn mijn inzichten

Schrijven over wat ik heb gelezen, betekent dat ik beter onthoud wat ik gelezen heb. Normaal lees ik niet zoveel werkgerelateerde boeken, laat mij me maar verliezen in een fictief verhaal. Maar in de afgelopen twee maanden heb ik mijzelf verrast. En dus een mooi moment om terug te blikken. En te delen met jou. Wie weet vind je hier nog een leuke boekentip! De linkjes verwijzen naar Bol. Mocht je een boek kopen via het linkje, dan krijg ik een kleine commissie. Dit maakt niet jouw aankoop duurder. Alvast bedankt!

Bevrijd! De toekomst van werk in een wereld van communicatie-overload

Denkwerk heeft focus én voldoende tijd nodig.

Het idee dat je het werk van je secretaresse zelf wel kan doen, klopt. Maar hoe efficiënt is het? Hoe vaak laat je je dan uit je concentratie halen en ‘lever je minder op’? Goed om eens over na te denken hoeveel focustijd je daadwerkelijk hebt, of dat voldoende is voor het resultaat dat je wilt behalen. Is het niet voldoende? Bedenk dan hoe je meer focustijd in je huidige werktijd kan inbouwen. Bijvoorbeeld minder vergaderen, dagdelen in je agenda blokken zodat op dat moment geen afspraken gepland kunnen worden.

We zijn lui geworden en mailen liever, terwijl het soms beter is om actiever aan je informatie te komen (bijv. het gaan halen bij je collega). Ik herken mijzelf heel erg in de luiaard :p,E-mail is voor mij een uitkomst. Ik uit mij beter in geschreven taal dan in gesproken taal. Wellicht dat het mij daarom beter ligt. E-mail kan ik ook lezen op het moment dat ik gekozen heb. Een telefoontje vaak niet.

Het boek gaf mij vooral interessante voorbeelden. Maar niet dé uitkomst hoe we het kunnen oplossen. Dat belooft de titel ook niet. Omdat ik niet meer werk in grote teams en een overvolle inbox iets is uit het verleden, kan me ook steeds minder voorstellen hoe dat ook was. Ik weet wel dat ik het fijn vind dat ik nu een overzichtelijke inbox heb. En dat ik zelf stappen kan nemen om het zo te houden. Terwijl als je werkt voor een grote multinational dat een stuk moeilijker is.

The 4-hour work week, escape the 9-5, live anywhere and join the new rich

Dit boek is er in twee talen te lezen. Zelf had ik deze keer gekozen voor de Nederlandse vertaling.

Confronterend helpt.

Waar het schuurt, ontstaat er groei zei ondernemerscoach Jolanda Wicherson. En daar zijn heel veel voorbeelden van in dit boek. Dit boek was toch heel anders dan ik me had voorgesteld. En dus wel een aanrader.

Natuurlijk gaat een gedeelte over hoe je veel geld kan gaan verdienen. Natuurlijk zijn een aantal dingen verouderd omdat we nu post-corona leven en veel meer digitaal is dan 10 jaar geleden. Maar als je daar doorheen leest….

Dit boek sluit ook mooi aan bij focustijd. Want hoe kan je minder uren werken en toch hetzelfde (of beter) resultaat krijgen? De sleutel heb ik nog niet gevonden, waarschijnlijk is dat ook voor iedereen anders. Maar hij geeft mooie voorbeelden hoe je a) effectiever kan werken en b) kan zorgen dat je werkgever het ook gaat accepteren om minder te werken.

Zoek de lijntjes op. Zelf hou ik me graag aan de regels. Maar ik heb vaker gewerkt met collega’s die graag de mazen in de wet opzochten. Je maakt er niet altijd vrienden mee, maar het brengt je wel verder. Tim is een master in de lijntjes opzoeken.

Doe elke dag iets buiten je comfortzone om op nieuwe ideeën te komen. Doodeng en waarschijnlijk ga ik dat ook niet doen. Maar het triggert me wel. Dit boek zal ik er wellicht nog een keer bijpakken.

Want de vragen die hij beschrijft om aan jezelf te stellen, zijn best interessant om eens hardop te beantwoorden. Op zijn website kan je ook een e-book met 17 van deze vragen aanvragen trouwens. En ik hou van voorbeelden, en daar zit dit boek vol van. Inspiratie, ook als ik het niet 1 op 1 op mijn leven of mijn bedrijf kan toepassen.

Work hard, travel harder: werken en reizen als digital nomad

Ik krijg de kriebels van opmerkingen als ‘work hard, play hard’. Inmiddels werk ik niet meer hard en ik merk dat ik daar veel blijer van word. Maar het boek Work hard, travel harder focust gelukkig niet op het harde werken, maar op een andere manier van werken. En Suzanne van Duijn, o.a. bekend van Vrije Meid, beschrijft het op een leuke manier.

Zelf heb ik al een werkomgeving gecreëerd, zodat ik van waar dan ook zou kunnen werken. Alleen hebben wij er voor gekozen om op een vaste plek in Nederland te wonen. Als een mooie thuisbasis voor school, sport en kerk.

Ook dit boek geeft verschillende voorbeelden wat ik heerlijk vind om te lezen. Ondanks dat ik al een aantal digital nomad boeken heb gelezen van o.a. Esther Jacobs, is deze mooi aanvullend in plaats van een beetje van hetzelfde.

In deze boeken merk je dat je niet een schoenmaker hoeft te blijven als je daarmee je werkende leven bent begonnen. Ook als persoon gaan we van fase naar fase. De ene keer zit je langer in een fase dan de andere keer. Maar er zijn momenten om ongemerkt of onverwacht door te groeien als jezelf.

De basisschooljaren, de zeven stappen naar succesvol ouderschap

We verwachten veel van kinderen.

Hoeveel wij verwachten van de kinderen, terwijl ze nog kind zijn. Nog niet volgroeid. En hoe je kan relativeren als ouder en dus als mens. Dit boek geeft een hoop herkenbare voorbeelden en hoe je daar mee om kan gaan als ouder. Niet belerend gelukkig en het leest erg prettig. Ook een aanrader dus!

Ik wil graag een steeds betere ondernemer worden en als je op een gegeven moment een flow hebt, dan kan je die toch wel even vasthouden. Bij het ouderschap spring je van fase naar fase. Als je denkt één onder controle te hebben, dan zit je kind al in de volgende. Wij hebben twee kinderen in twee verschillende fases… Soms zou het fijn zijn als een kind met een gebruiksaanwijzing werd geboren 😉

Zelf vind ik het ouderschap veel vermoeiender dan een 60-urige werkweek. Ouder ben je natuurlijk ook 168 uur per week. Het ouderschap is prioriteit nummer 1, ook al denk je van niet. Maar de eindverantwoordelijkheid ligt bij twee mensen in ons geval. En ik ben hoofdelijk aansprakelijk. Toch lees ik regelmatig opvoedboeken, omdat ik ook graag een betere ouder wil worden!

De Zeven Zussen serie

Hoe bijzonder het is dat een schrijver 500+ bladzijdes kan schrijven over 1 verhaal. Wow! Deel 1 vond ik niet echt wat, deel 2 en 4 erg bijzonder. Aan deel 5 moet ik nog beginnen.

Ik hou niet zo van vage boeken en deel 1 was voor mij wel een beetje doorworstelen. Maar ik ben blij dat ik deel 2 een kans heb gegeven. In de boeken komen heden en verleden aan bod van een bepaald land. Dus voor een brede interesse over onze wereldbol zijn dit in ieder geval al 3 mooie boeken. Ik hoop dit aantal snel omhoog bij te kunnen stellen 😉

In deze blog staan linkjes naar Bol. Mocht je via deze linkjes één van deze boeken bestellen, dan geeft Bol mij een klein percentage. Gelukkig wordt jouw aankoop daar niet duurder van.