fbpx

Je bent voor jezelf begonnen en opeens ben je zevenvoudig directeur

Jij hebt dat felbegeerde product dat iedereen wil hebben ontwikkeld. Jouw dienst is onmisbaar voor iedere ondernemer. Dus jij bent voor jezelf begonnen. Nu kan je doen wat je echt leuk vindt. Facturen sturen; hoort erbij, dat is juist leuk, dat betekent dat je succesvol bent. Belletjes, mailtjes, verkoopgesprekken, inkoop, website, visitekaartjes ontwerpen, berichtje op Facebook plaatsen, BTW aangifte doen, ….
En dan opeens besef je dat je naast CEO, ook financieel directeur, verkoopdirecteur, hoofd marketing en communicatie en administratief medewerker bent. Jij in je up hebt opeens zeven afdelingen te runnen. Je bent zevenvoudig directeur.

Totdat ik die zeven afdelingen visueel voor me uitgetekend zag liggen, besefte ik niet echt helemaal wat het zou zijn om een eenmanszaak te starten. Het woord dat de KvK gebruikt is enorm veelzeggend, want je runt de zaak met één man. En hoe groter het succes, des te meer er te regelen of te verwerken valt. Maar ook hoe klein je bedrijf ook, je hebt te maken met al die bijzaken die horen bij het hebben van een bedrijf.

Dat je niet goed bent in alles is logisch. Dat je niet overal meer genoeg tijd voor hebt is begrijpelijk. Maar het voelt niet goed; je bent gehaast en je pakt eerst maar de meest urgente taken op. En dan blijft hetgeen je het allerleukst vindt om te doen, toch een beetje liggen. Dan maar ’s avonds of in het weekend, als je energieniveau misschien wat lager ligt of de inspiratie ver te zoeken is.

In de training die ik de afgelopen maanden heb gevolgd heb ik een kijkje in de keuken kunnen nemen van die zeven afdelingen. Verwerkt in de SOM7®-methode die ontwikkeld is door Petra Fehring, trainer en coach voor virtueel professionals. De SOM7®-methode geeft overzichtelijk weer welke ‘afdelingen’ er in ieder geval zijn in een bedrijf en welke taken daarbij horen. Dit overzicht is belangrijk om alle operationele processen in een bedrijf te kunnen beschrijven, zodat er gekeken kan worden waar er gesystematiseerd en geautomatiseerd kan worden. Want ook al weet je dat niet, dat is wel wat je wil. Een systeem of zelfs een geautomatiseerd systeem zorgt voor minder handelingen die minder tijd kosten en zo kan je efficiënter werken. En efficiënter werken betekent meer tijd om te doen wat je het leukste vindt. Zelfs als jij alleen zevenvoudig directeur bent.

En ook ik heb even moeten slikken dat ik dus na de inschrijving bij KvK er alleen voor sta met alles wat erbij komt kijken als ondernemer. Maar ik heb nu ook het vertrouwen dat ik van alle aspecten genoeg heb meegekregen om andere ondernemers te kunnen ontzorgen. Dat kan ik door bijzaken structureel over te nemen en/of mee te kijken hoe processen geoptimaliseerd kunnen worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Secured By miniOrange