Slim leiding geven met de ervaring van ZLIM

Ik sport nu bijna drie maanden bij Zlim. Sporten in een warmtecabine, geadviseerd door gewichtsconsulenten. Nu is het natuurlijk niet zo boeiend wat ik doe, maar ik heb van deze ervaring wel wat van geleerd over service, respect en hoe dat toepasbaar is op leiding geven. En dat deel ik graag in deze blog.

Een gezonde werkomgeving creëren of behouden

Je komt overwegend bij Zlim als je een probleem hebt, met jezelf, je lichaam. Dat het ook daadwerkelijk een probleem is, doet er niet toe. Want voor jou is het een probleem. Die extra centimeters en/of kilo’s ziet de buitenstaander niet als een probleem, maar voor jou voelt het als loodzwaar.

Op het werk werken we vaak meerdere dagen samen. We weten vaak meer van elkaar dan familie. We zien bij collega’s als het even minder gaat, laten we dan ook een vertrouwde omgeving zijn voor elkaar. Veilig genoeg om onszelf te kunnen zijn om ons werk goed te kunnen doen.

Bij Zlim betekent dat bijvoorbeeld dat alleen vrouwen welkom zijn. Ook je leeftijd maakt niet uit. Ik zag meiden van 24 en ik zag oudere vrouwen van wie ik de leeftijd niet gevraagd heb.

Elkaar in zijn of haar waarde laten

Wat ik in de afgelopen jaren wel gemerkt heb, is dat je goede afspraken moet maken over hoe jezelf het fijnste werkt. Bijvoorbeeld dat je liever gemaild wordt dan gebeld. Dat je niet op elke mail direct hoeft te reageren, maar dat je 48 werkuren de tijd hebt (ook wel bekend onder a-synchroon werken afspraken). Zelf heb ik in een teamsessie eens kunnen aangeven dat ik het niet fijn vind om elke keer te zoenen en knuffelen als we elkaar zagen.

Bij Zlim betekent dat bijvoorbeeld dat je zelf bepaalt of je je wilt laten wegen. Voor de een is het namelijk een goede stok achter de deur of een bevestiging dat je goed bezig bent. De ander wordt sowieso de komende -10 kilo’s niet blij van de weegschaal. Jij beslist dus helemaal zelf.

En dat vond ik opvallend bij Zlim, er is nooit kritiek. Vooral begrip. Dat het niet altijd 100% top is, maar dat het met ups en downs gaat. Een zachte stok achter de deur, dat wel, want dat is fijn om vooruit te komen, je te herinneren aan je doel. Iemand die meedenkt. Maar doordat er geen ‘messen worden geslepen’, is wel erg prettig sporten!

Dus zet de stap om met je team of collega’s te kijken hoe je het beste met elkaar kan werken. Waar liggen de pijnpunten op dit moment en hoe zou je dat kunnen verminderen of weghalen? Denk je dat dit gevoelig kan zijn, betrek dan personeelszaken erbij.

Wat past bij jou hou je het langste vol

Bij Zlim (en natuurlijk honderden andere plekken waar je kan sporten) werk je met een persoonlijk programma. Gebaseerd op wat je doelen zijn, wat je lichaam aan kan en hoe sportief je al bent op het moment dat je begint. Zo heb ik nog niet meegemaakt dat twee sporters hetzelfde programma hadden 😊

Alle oefeningen worden voorgedaan, en blijft de oefening niet hangen, dan doen ze het een volgende keer weer voor. Alles wordt gedaan om het jou zo prettig mogelijk te maken. En te zorgen dat er geen excuses zijn om af te haken.

En zo is het ook met het werk. Niet alles van je taken past bij jou, maar zorg er voor dat het grotendeel wel echt jouw ding is. Verandert het (regelmatig)? Overleg dan met je manager en team hoe iedereen kan doen waar hij/zij blij van wordt.

Een compliment ontvangen is niet makkelijk

We doen het graag zelf. Want je kan het toch ook zelf? En dat weten ze bij Zlim. Daarom helpen ze je toch en geven ze een compliment wanneer dat gepast is. Ook zij zijn vrouw en weten wanneer je wel een opkikker kan gebruiken!

Ze zetten je warmtecabine aan, houden je overzichtskaart bij, doen je oefeningen voor en elke week staat er een nieuwe quote op het bord bij binnenkomst. Zo kom ik altijd met een lach binnen in ieder geval 🙂

Ook word je na elke sessie ingestopt. In de ozoncabine. Ze maken die voor je schoon en zorgen dat jij lekker ligt. Het voelde in het begin wel een beetje onwennig dat je daarmee geholpen wordt. Maar inmiddels voelt het fijn om ‘dank je wel’ te kunnen zeggen.

Je herkent het vast als je manager toch opmerkt dat je goed bezig bent, hoe prettig dat voelt. Maar ook als teamleden kan je elkaar helpen door iets voor te doen, mee te kijken of mee te vragen voor de lunch (wandeling).

Zonder stress de deur uit

En door die ozoncabine krijg je de mogelijkheid om even uit te puffen. Zeker als de oefeningen wat pittiger voelen, voelen deze 15 minuten als een powernap. En zo kan je met een lagere hartslag de deur uit. Klaar voor de rest van de dag of avond!

En hoe fijn zou dat zijn na een werkdag: zonder stress de deur uit! Heb jij al ideeën hoe je dat zou kunnen doen voor je collega’s en jezelf?