Zo leer je online tools te vertrouwen én te waarderen

Je vertrouwt ook anderen, waarom niet tools? Ik hoor regelmatig dat die online programma’s maar eng zijn. “Nee, ik doe het liever zelf.” Maar waarom? Want je vertrouwt het proces van Post NL om je brieven te laten bezorgen toch ook? En trust me, daar is bijna alles geautomatiseerd en toevertrouwd …. aan online tools.

Als het goed is vertrouw je Outlook, Gmail of Hotmail om je persoonlijke liefdesverklaring over te brengen aan je geliefde aan de andere kant van de wereld. Je vertrouwt je bank dat die zorgt dat je betaling komt waar het moet komen. Daar zitten geen mensen meer voor op postduiven 😉.

Duidelijk, privé vertrouwen we heel veel toe aan anderen die wel het vertrouwen hebben in online programma’s. Nu jij nog voor je bedrijf.

 • Groeien met je bedrijf hoeft niet te betekenen dat je nooit meer vakantie kan nemen. Of een weekend vrij.
 • Geld verdienen hoeft niet meer gebaseerd te zijn op de uren dat je aan het werk bent.
 • Duidelijkheid over wie wat oppakt kan ook binnen grotere bedrijven bestaan.

Ik geef graag een paar voorbeelden waarvoor je online tools kan inzetten:

 • Ben je een trainer, dan is het fijn dat je deelnemers informatie krijgen op de aangegeven momenten. Dat hoef je niet meer zelf één voor één te mailen naar hen. Dat kan ActiveCampaign ook.
 • Run je een project dan is het heel fijn dat een projecttool als Asana je op de hoogte houdt wanneer iets opgepakt moet worden.
 • Ben je ondernemer, dan is het heel fijn dat je weggever gemaild wordt naar de geïnteresseerde, ook als jij al op bed ligt.
 • Heb je een webshop, dan is het toch logisch dat de factuur in de inbox van de klant zit zonder dat jij die handmatig maakt?
 • En of je nu ondernemer bent of in loondienst werkt, het is prettig als terugkerende taken door automatisering opgepakt kunnen worden.

Online tools zijn er niet alleen maar voor de grote bedrijven, maar ook voor eenpitters. En ze maken je werk een stuk makkelijker en vaak ook leuker. Want je kan dan gaan doen wat je het liefste doet.

Daarvoor is vertrouwen nodig. Je bent gelukkig niet alleen. Er zijn al duizenden ondernemers je voorgegaan en er zijn op dit moment ook duizenden die zoeken naar fijner werken. Dat kan op verschillende manieren, één daarvan is het werk toevertrouwen aan online tools.

Er is geen standaard rijtje met online tools die je moet hebben.

De juiste programma’s kies je op basis van wat je wilt optimaliseren. Welke werkzaamheden je niet meer wilt doen. En wat het doel is van dat proces.

Bekijk hoe je zelf je processen inzichtelijk kan maken, zodat optimaliseren én automatiseren gewoon leuk wordt om te doen.

En om je bedrijf aan een ander (in dit geval de techniek) toe te vertrouwen, bedenk dan:

 • Beetje voor beetje, niet alles hoeft in 1x. Dat doe je bij het inwerken van een nieuwe collega ook niet.
 • Win informatie en tips in van experts, ondernemers die vaker met tools werken.
 • Zorg eerst dat je goed weet hoe je werkprocessen lopen. Je hebt meer processen in je bedrijf dan je denkt.
 • Praat er over met andere ondernemers, je zal merken dat ze zelf ook tegen dezelfde dingen aan lopen of misschien zijn zij al een stapje verder.

Succes!